Taajuuslistat: Ohje

Yleiset ohjeet

Taajuuslista näyttää näytön koosta riippuen tietyt sarakkeet oletuksena. Columns-napin kautta voi valita lisää sarakkeita, joita ei oletuksena näytetä. Voit tehdä sarakekohtaisia hakuja jokaisen sarakkeen alussa olevaa Etsi-kenttää hyödyntäen. Moniehtoisia hakuja voi tehdä klikkaamalla suurennuslasin kuvaketta.

Lyhytaikaisten radioiden listoista voit hakea voimassa olevat luvat klikkaamalla suurennuslasia ja luomalla seuraavat ehdot:


Taajuuslistan sarakkeet

Kaikkien taajuuslistojen yhteiset sarakkeet ja niiden tarkoitukset on avattu alla.

Paikkakunta

Kertoo lähetyspaikkakunnan ja mahdollisen lähetyspaikan nimen.

Aseman nimi

Taajuutta käyttävän radioaseman nimi.

Koordinaatit (Longitude, Latitude)

Koordinaattien perusteella löydät lähetinpaikan kartalta. Kätevä nettikartta tähän toimintaan on Kansalaisen karttapaikka ja sen koordinaattihaku, joka löytyy oikeasta reunasta XY-napin takaa. Mediamonitorin taajuuslistan koordinaattitiedot kannattaa syöttää palveluun "ETRS89 maantiet. koord. (~WGS84)" -muodossa. Lon (longitudi, lon): Pituuskoordinaatti. Esimerkiksi 25E5522 = 25º55'22" (asteina) = 25d55'22 (ETRS89 maantiet. koord. (~WGS84)). Lat (latitudi, lat): Leveyskoordinaatti. Esimerkiksi 61N2537 = 61º25'37" (asteina) = 61d25'37 (ETRS89 maantiet. koord. (~WGS84)).

Maanpinnan korkeus

Lähetyspaikan korkeus merenpintaan nähden eli meren pinnasta mitattu korkeus maston alapuoliseen maastoon. Yksikkönä metri (m). Vain Taajuuslistalla, ei lyhytaikaisissa.

Antennin korkeus

Kertoo lähetysantennin korkeuden maanpinnasta mitattuna. Yksikkönä metri (m). Vain Taajuuslistalla, ei lyhytaikaisissa.

Taajuus

Radioaseman lähetystaajuus megahertseinä (MHz).

Teho

Lähettimen teho ilmoitettuna joko watteina (W) tai kilowatteina (kW). Lyhytaikaisten osalta teho ilmoitetaan aina watteina (W).

Polarisaatio

Lähetyksessä käytettävä polarisaatio, joka on joko vaakapolarisaatio (H-pol) tai pystypolarisaatio (V-pol). H:ta käytetään yleisimmin suurtehoisissa lähetyksissä, kun taas V on ollut perinteisesti paikallisradioiden lähetyksissä käytetty polarisaatio.

Maakunta

Maakunta, johon lähettimen sijaintipaikkakunta kuuluu. Vain Taajuuslistalla, ei lyhytaikaisissa.


Lyhytaikaisten sarakkeet

Edellisten lisäksi lyhytaikaisten radioiden taajuuslistoilta löytyy seuraavia sarakkeita.

Alkupvm

Lyhytaikaisen radioluvan alkamispäivämäärä.

Loppupvm

Lyhytaikaisen radioluvan päättymispäivämäärä.

Luvanhaltija

Lyhytaikaisen radioluvan haltija.

Dir

Antennin suuntaus.